Verdi-baas Werneke: Werkgevers zijn niet meegaand: in het loonconflict over de openbare dienst spannen de vakbonden hun spieren. De lopende onderhandelingen eindigden zonder resultaat. Nu is er een staking. De mensen in Duitsland worden geconfronteerd met nieuwe waarschuwingsstakingen in de openbare dienst. De eerste standouts in afzonderlijke regio’s beginnen aanstaande dinsdag, zo maakte de vakbond Verdi zondag in Potsdam bekend. Waar en in welke branches de staking volgens Verdi pas aan het begin van de week duidelijk wordt.

Ouders van kinderen in de kinderopvang moeten ook voorbereid zijn op waarschuwingsstakingen. Opmerkingen in kinderdagverblijven zijn mogelijk, werd in onderhandelingskringen van een andere kant gezegd. Aangezien dit waarschuwingsstakingen zijn, is het te verwachten dat leraren hun werk niet langer dan één of twee dagen zullen onderbreken. “De openbare werkgevers hebben zich twee rondes ingesloten”, aldus Verdi-baas Frank Werneke in een verklaring. Er was geen teken van respect of waardering voor de medewerkers. “Dit maakt waarschuwingsstakingen onvermijdelijk”, zei de vakbondsleider. Werneke beschuldigde de werkgever ervan geen bod te hebben gedaan.

De onderhandelingspartijen zijn op belangrijke punten nog ver uit elkaar. Werneke bekritiseerde het als “schandalig” dat de door de vakbonden geëiste oost-westharmonisatie van de arbeidstijd pas in 2025 zou worden ingevoerd. De Verdi-baas wees ook de ambitie van de gemeenten voor een nieuwe cao tot 2023 af. De vakbonden eisen een termijn van een jaar. “De werkgevers verergeren het conflict. Het antwoord komt nu van de bedrijven”, aldus Werneke. Het hoofd van de ambtenarenvereniging van dbb, Ulrich Silberbach, had waarschuwingsstakingen, bijvoorbeeld in kinderdagverblijven en zorginstellingen, niet uitgesloten. De vakbonden eisen 4,8 procent meer lonen. De werknemers krijgen gegarandeerd minimaal 150 euro meer per maand. Ze hebben een looptijd van twaalf maanden nodig, de gemeentelijke werkgevers willen een langere termijn. De gemeenten hebben vanwege de coronacrisis niets te verdelen, stellen ze. Was dit artikel over onroerend goed interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *