Hoewel het merendeel van de middelen en inspanningen van de wetenschappelijke gemeenschap is bijgestuurd om een einde te maken aan de COVID-19-pandemie, zijn er verschillende lopende projecten die de gezondheidsindustrie uiteindelijk zouden kunnen helpen. In feite zou één recentelijk geproduceerd baanbrekend resultaat een potentiële revolutie kunnen betekenen voor de manier waarop studies in de toekomst worden uitgevoerd. Uit rapporten blijkt dat een autonome machine zijn eerste experiment met succes heeft afgerond zonder enige externe inbreng. Dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie kon de robotchemicus een uniek type fotokatalysator ontdekken dat polymeer van aard is.

Het algoritme en het platform dat dit mogelijk maakte, werden ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Liverpool. Net zoals sommige gesofisticeerde problemen uiteindelijk worden opgelost met behulp van distributed computing, bijgedragen door verschillende systemen of een supercomputer, is het gebaseerd op innovatief machinaal leren. Zijn gemechaniseerde ledematen kunnen humanoïde bewegingen produceren waardoor het compatibel is met standaard laboratoriumapparatuur en -procedures.

Wat normaal gesproken een team van briljante geesten weken of tot jaren kost, kan aanzienlijk worden verminderd, omdat de 400 kg zware robot naar verluidt het 10-dimensionale denken kan ondersteunen, waarmee de menselijke geest zal worstelen, in een typisch scenario. Bovendien kan hij continu tot 21 uur per keer werken en kan hij alleen worden opgeladen tot de volledige capaciteit en de plaats innemen waar hij is vertrokken. De samenvatting is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat de nuances van het experiment bespreekt.

“Onze strategie hier was om de onderzoeker te automatiseren, in plaats van de instrumenten,” verklaarde de University of Liverpool’s Department of Chemistry and Materials Innovation Factory professor Andrew Cooper. “Dit creëert een niveau van flexibiliteit dat zowel de manier waarop we werken als de problemen die we kunnen aanpakken zal veranderen.”

Autonome robot chemicus presenteert de eerste ontdekking…
Dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie kon de robotchemicus een uniek type fotokatalysator ontdekken dat polymerisch van aard is. Foto: Universiteit van Liverpool
Hij beschreef de robot verder als “dit is niet zomaar een machine in het lab: het is een nieuw superkrachtig teamlid, en het maakt tijd vrij voor de menselijke onderzoekers om creatief te denken.” Het product van de meedogenloze reeks experimenten die hij heeft uitgevoerd is geïdentificeerd als een “polymere fotokatalysator”, die zogenaamd de bestaande zesvoudige overtreft. Er wordt gespeculeerd dat dit een van de vele primeurs is die men de komende jaren verwacht te ontdekken.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *