Het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer is erg belangrijk. Werk is immers een groot deel van ons leven en we brengen hier veel tijd door. Helaas is veiligheid op de werkvloer niet binnen iedere organisatie vanzelfsprekend. In deze blog vind je tips om veiligheid op de werkvloer te kunnen waarborgen. Lees snel verder! 

  1. Kies voor preventie

Je kent vast de uitspraak “voorkomen is beter dan genezen”. Dit is bij veiligheid op de werkvloer niet anders. Binnen sommige branches is het risico op een ongeval nu eenmaal groter dan in andere branches. Een bouwvakker heeft over het algemeen een grotere kans om gewond te raken dan een online marketeer. Kijk daarom kritisch binnen je eigen branche altijd waar je maatregelen kunt nemen. Voor een bouwvakker geldt dat hij een helm draagt om zich te beschermen. 

  1. Gedraag je veilig

Veilig gedrag staat op de eerste plek, want veel bedrijven zijn het personeel. Er kunnen wel verschillende veiligheidsprotocollen bestaan, maar het zijn de medewerkers die zich hier aan moeten houden. Wanneer deze protocollen worden genegeerd is er geen sprake van veilig gedrag.

Het zit in de natuur van de mens om in het geval van gewoonte of de sleur van werk na een bepaalde tijd iets minder efficiënt te gaan werken. Daar kunnen ongelukken door ontstaan. Mensen moeten actief getriggerd worden om constant te denken aan de veiligheid van henzelf en anderen op de werkvloer. Zo creëer je meer bewustzijn.

  1. Keur de machines en apparaten regelmatig

In een groot deel van de Nederlandse bedrijven waar arbeidsongevallen voorkomt, wordt gebruik gemaakt van een machinepark of zware materialen en apparaten. Dit toont dat dit soort apparatuur en machines regelmatig geoptimaliseerd moeten worden. Een versleten onderdeel kan al snel gevolgen hebben voor de mensen die met zo’n machine moeten werken. Dit moet natuurlijk absoluut voorkomen worden.
Een apparatentester is een zeer belangrijk apparaat voor het waarborgen van de veiligheid binnen jouw bedrijf. Door periodiek het elektrisch gereedschap binnen het bedrijf te (laten) keuren volgens NEN 3140 met een NEN 3140 tester kan het personeel veilig werken en blijft het gereedschap aan de veiligheidseisen voldoen, waardoor het ongevallencijfer laag blijft.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *