In ruimten waar waardevolle werken worden tentoongesteld en bewaard, is het van cruciaal belang dat de luchtkwaliteit optimaal is. Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot vroegtijdige veroudering en aantasting van waardevolle documenten. De vijanden van papier en karton gedijen goed in een vochtige binnenomgeving. Schimmels en bacteriën groeien in overvloed en verspreiden zich snel door de ruimte. In een vochtige opslagruimte is schimmel vaak zichtbaar op de muren en plafonds, maar erger nog, de schimmel verspreidt zich ook naar waardevolle documenten, schilderijen en andere museumstukken. 

Insecten overlast 

Een hoge luchtvochtigheid maakt het ook waarschijnlijker dat ongedierte toeslaat. Zilvervisjes en papiervisjes zijn niet welkom in een archief met belangrijke documenten. Papiervisjes voeden zich met cellulose uit papiermateriaal en richten zo direct aanzienlijke schade aan. 

Luchtvochtigheid te hoog 

Het zijn vooral oude gebouwen waar de vochtproblemen wijdverbreid zijn. Menig opslagruimte of archiefruimte bevindt zich in de kelder van een gebouw. Dit is meestal de vochtigste ruimte van een gebouw. In zo’n onverwarmde, vochtige ruimte zal condensatie optreden als de luchtvochtigheid gedurende langere tijd te hoog is. Het vocht slaat dan direct neer op de opgeslagen voorwerpen. 

Bewaking van een optimale luchtkwaliteit 

Het bewaken van een optimaal klimaat in een museum of archief kan bijzonder moeilijk zijn, de optimale relatieve vochtigheid voor verschillende objecten uit verschillende klimaten en bezoekers hebben verschillende eisen voor de luchtkwaliteit. Hoewel sommige voorwerpen een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 25% vereisen, zullen de meeste musea of archieven een gemiddelde luchtvochtigheid van 45% aanhouden. 

Dit betekent ook vaak dat verschillende ruimten op verschillende niveaus van relatieve vochtigheid moeten worden gehouden; in een openbare ruimte zoals een museum is dit uiterst moeilijk met ruimten die niet permanent kunnen worden afgesloten. Dit leidt er vaak toe dat voorwerpen worden opgeslagen en tentoongesteld in kasten waar een “microklimaat” kan worden gehandhaafd.  

Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk; sommige objecten zijn te groot of kunnen door de bezoeker niet achter glas worden ervaren. Hiervoor bestaat een doeltreffende oplossing, namelijk de installatie van Itec luchtreiniger. 

Itec luchtontvochtigers 

Wilt u uw archief ontvochtigen en bent u op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig systeem? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van Itec. Hier vindt u professionele luchtontvochtigers van Aerial. Deze producten, ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland, zijn geschikt voor gebruik in magazijnen, opslagfaciliteiten, kelders, pompstations, was drogerijen, de bouw en andere locaties waar hoogwaardige en effectieve ontvochtiging vereist is. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *