Het Illusteren van kinderboeken is een vak apart. Natuurlijk moet je goed zijn in tekenen. Ook dien je rekening te houden met de tekst van de kinderboekenschrijver. Daarom moet je gevoel voor taal dus ook op peil zijn. Ga met de schrijver in gesprek over wat er met de tekst bereikt moet worden en welke zaken extra visuele nadruk moeten krijgen. Zo heb je een begin gemaakt voor wat je überhaupt moet tekenen en wat niet. Dat is het overleg wat bij elk werk komt kijken. Als je dacht dat je daarna meteen je potloden op kon pakken, dan heb je het mis…

Illustreren kinderboeken, overleggen, psychologie…

Het illustreren van kinderboeken is niet het enige wat je moet kunnen als je prenten voor een kinderverhaal gaat maken. Nadat de schrijver duidelijk heeft gemaakt wat je ongeveer moet schetsen, zal je je enigszins moeten verdiepen in de kinderpsychologie. Je hoeft niet meteen een opleiding te volgen, maar onderzoek wel wat de kinderen in je doelgroep al kunnen begrijpen en hoe hun leefwereld er uit ziet om er zeker van te zijn dat je tekeningen ook aanspreken.  Hoe jonger het kind, hoe groter de tekeningen doorgaans moeten zijn.

Illustreren van kinderboeken: ondersteunen of verklaren?

Het illustreren van kinderboeken verschilt enorm in opzet naarmate de leeftijd van de doelgroep hoger wordt. Voor peuters en kleuters en hun prentenboeken moeten de tekeningen vooral dienen om het verhaal extra duidelijk te maken. Voor kinderen uit hogere leeftijdsgroepen, zoals vanaf een jaar of zeven, zijn tekeningen vaak eerder een leuke aanvulling op de tekst. Daar zal je je stijl ook op aan moeten passen, of je materiaal voor aan moeten passen. Ga goed na voor wie je tekent en zoek als het even kan kinderen die je kunnen vertellen of ze je tekeningen leuk vinden.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *